Voor-onderzoek naar een Dom(me) door ‘navragen’ #Vetting

Wat is “Vetting” voor een sub (M/V/X) die wil onderzoeken of de D (M/V/X) die je tegen bent gekomen wel past bij jou als persoon, bij jouw fetish en bij jouw relatiewensen?

“Vetting” onderzoekt de persoon vóórdat je ermee speelt.
Vetting is -nadat je iemand gevonden hebt waarmee je dus mogelijk zou willen gaan spelen in de BDSM-/kink-scene- het onderzoek dat je kan doen naar iemand vóór dat je jezelf over geeft aan iemand. Het is een screeningsproces waar vaak nog meer bij komt kijken dan mensen vaak denken.

Voor-onderzoek naar een Dom(me) door ‘navragen’ #Vetting

Tops kunnen bottoms onderzoeken, bottoms kunnen tops onderzoeken. Maar dit stukje gaat vooral over het onderzoeken van de D-kant want daar zit het meeste initatief. Wat zijn jouw wensen en grenzen en hoe kan jij beter ‘screenen’ zodat je potentiële risico’s beter kan (h)erkennen en beperken.

Er zijn verschillende wegen naar ‘vetting’

 • Profiel onderzoek
 • Mensen vragen

Profiel onderzoek

Je kan het profiel onderzoeken met vragen in je achterhoofd als:

Kloppen de dingen die geclaim worden aan vaardigheden en kennis met de dingen die online worden gezegd in discussies of de ervaring die genoemd wordt in het profiel. Zo komen beginnende DaddyDoms en MommyDoms nog wel eens met de opmerking dat ze weten hoe ze een luier om moeten doen bij hun kids (…) NIET he-le-maal hetzelfde!
Zo zie je bij sommige mensen in hun profiel van een van het internet gejatte foto met een stopnaald door de huid om te bewijzen dat ze “alles weten van needleplay”… RUN, don’t walk!

Profielen kunnen zo heel erg nuttig blijken om eens wat uitgebreider naar te kijken om te zien of het de eerste presenatie een beetje onderbouwt.
Profielen laten ook zien hoe goed iemand ‘in de scene’ zit. Heeft iemand geen followers en zegt ie al wel jaaaren in de scene te zitten???

groepen en discussies en foto’s

Wat zijn de groepen waar iemand in zit en klopt dat met de genoemde fetishes die jullie zouden delen? En worden daar dan ook zinn’sige opmerkingen gemaakt in discussies? (kijk even hoe er op die opmerkingen gereageerd wordt ook)

Kijk eens naar de foto’s die mensen op hun profiel hebben. Zeker van ‘fetish-fotografen’ die nergens te zien zijn en die alleen maar kiekjes op hun profiel hebben… weet je echt zeker dat je jezelf naakt wilt laten vastbinden voor een foto? Er zitten hele goeie tussen.. Maar ook ‘grijpers’ natuurlijk.


Bekenden in de scene

Wie claimt iemand allemaal te kennen in de scene… “oh, dan vind je het vast niet zo erg vinden als ik even contact opneem?” (…)

Daar kan je soms hele grappige gezichtsuitdrukkingen op krijgen, als je zo’n vraag stelt. Of ook wel héél verdedigende houdingen zoals: Hoezo! Vertrouw je mij soms niet op mijn woord?!!”
En het enige goeie antwoord van jou is op zo’n moment: “Nou NEE …natúúrlijk niet!... Nooit gehoord van vetting???” Jij mag jouw vertrouwen laten verdienen. Jij mag luisteren naar de naam die iemand heeft nu de scene. En heel belangrijk: jij mag luisteren naar jouw onderbuik-gevoel.

Jij mag zelfs een open vraag stellen in een groep: “Ik ben even bezig met de Vetting van <<Die-en-Die>>. Als jullie een uitgesproken mening over hem/haar hebben, doe me dan even een beetje een PM-etje?” (want natuurlijk ga je niet proberen om iemand uitgebreid online openbaar te laten beoordelen).


Mensen benaderen voor Vetting

Je kan mensen direct benaderen voor jouw vetting, mensen uit de gebruikte foto’s, mensen uit discussies, exen, ex-speelpartners, docenten van jouw ‘D’.

Je kunt de ‘D’ natuurlijk ook rechtstreeks vragen om een ​​eerste lijst met referenties (en natuurlijk, de hufters zullen met een waarschijnlijk vertekende lijst komen, maar het is een eerste begin). Je kunt gemeenschaps- / groepsleiders of andere mensen in de gemeenschap vragen die naar jouw mening ervaring of interactie hebben gehad met ‘jouw’ persoon. En je kunt de lijst natuurlijk uitbreiden door aan iedereen te vragen? “wie zou u ook nog voorstellen om contact mee op te nemen voor de vetting van <<jouw potentiële D>>?”

Maar welke vragen stel je dan vervolgens?

Voorbeeld van vetting-bericht: Je zou iets kunnen schrijven als: “Hallo, ik denk er over om <<spannende activiteit>> te gaan doen met <<die-en-die>> en ik dacht dat u een goede raadgever zou kunnen zijn om contact op te nemen voor vetting. Als dat OK voor u is, zou u het erg vinden om daarover van gedachte te wisselen (per PM of per mail)? “
(over het algemeen krijg je betere resultaten als je wel iets zegt over de <<spannende activiteit>> die je van plan bent (bijv. “een sessie met floggers, of met de cane”, “samen naar een speelfeest”, “een naalden-sessie (misschien niet helemaal voor beginners), een bondage sessie, een bondage workshop, een single tail sessie (misschien niet helemaal voor beginners).

Vanuit jouw wensen en vanuit het eerste contact zijn misschien al wel ideeën ontstaan, vanuit het profiel onderzoiek heb je ene indruk. Van daaruit kan je bedenken welke vragen nuttig zijn gezien de spel-situatie en de persoon aan wie je het vraagt.
Mogelijkheden zouden kunnen zijn:

 • Hoe lang kent u deze ‘D’ al?
 • Heeft u zelf met ooit deze ‘D’ gespeeld? (en heeft u ooit <<voeg in: jouw fetish-favo>> met deze ‘D’ gedaan?)
 • Hoe zou u de stijl van het spel beschrijven? (maar hou er rekening meer zo’n stijl van persoon tot persoon kan variëren)
 • Hoe zou u de technische vaardigheden of het algemeen ervaringsniveau beschrijven?
 • Voelde u zich veilig tijdens en na het spel?
 • “Shit can happen. Zijn er naar dat u weet ooit dingen mis gegaan bij deze persoon. En hoe werd daarmee omgegaan?” (werd het opgepikt als leer moment, werd er opnieuw gekeken naar de grenzen van het spel, opnieuw gekeken naar consent etc. etc. (‘missers’ zijn niet altijd indicatief voor iets “slechts”, maar de naSMaak er van is vaak wel veelzeggend)
 • Is <<persoon>> ontvankelijk voor feedback of wordt dat snel ervaren als kritiek?
 • Was er iets dat u wenste dat u zou hebben geweten voordat u met <<persoon>> speelde?
 • Zou u weer met <<persoon>> spelen?
 • Wat vindt u van de reputatie op het gebied van spannend, veiligheid, respect en verantwoordelijkheid?
 • Enig ander inzicht / advies?
 • En je kan natuurlijk altijd eindigen met de vraag: “Wie anders zou u willen voorstellen om contact mee op te nemen door mij voor vetting van <<persoon>>?”

Veel plezier in de ‘jacht’.
Hou je ogen open en luister naar je gutfeeling

Hans

Lees ook:

Het zoeken van een goeie ‘D’ voor jou


Bij vragen: neem even contact op*
West-coaching Privacy statement

Een gedachte over “Voor-onderzoek naar een Dom(me) door ‘navragen’ #Vetting

 1. Pingback: Het zoeken van een goeie ‘D’ voor jou | Kink in de Relatie: Kink Aware Coaching

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.