Juliette (door D.A.F. de Sade)… een model van consent?

Je zou het niet makkelijk zelf verzinnen maar “Juliette” ( geschreven door D.A.F. de Sade… inderdaad, die ja) zou je kunnen bekijken als een verhandeling over… consent?

 

Chandra Kavanagh* (filosoof) bedacht zich namelijk bij het lezen van “Juliette” dat dit boek eigenlijk heel veel zegt over consent.

Juliette model van consent

Gedurende de loop van Sade’s beruchte roman Juliette worden er namelijk een hoop mensen verkracht, maar Juliette zelf hoort daar niet bij. Zo bezien wordt het boek Juliette een breed ‘palet’ van de verschillende manieren waarop iemand consent kan geven (en ook weer kan intrekken). Andere personages in het boek geven consent op basis van dwang, geven consent en trekken het vervolgens weer in of geven consent zonder eigenlijk te begrijpen waarvoor ze instemmen en daarmee horen zij bij de groep die dus ‘netto’ wordt verkracht.
Maar Juliette zelf, is telkens een toonbeeld van consent, óók als die “enthusiastic consent” geen “happy consent” is…

Chandra deconstrueert het boek om een “consent-model van Juliette” te creëren, om zodoende een fijner begrip te krijgen van wat het betekent om toestemming te geven/consent te geven. Het Juliette-model van consent is een mooie aanvulling op bestaande ideeën over consent.


Aanvullingen

Nuanceringen van de ideeen over consent

  1. Het Juliette-model laat helder zien dat het geven of het intrekken van consent non-verbaal kan zijn. Consent alleen serieus bnemen wanneer het uitgesproken is, dat geeft telkens misverstanden terwijl het Juliette-consent meer interpretatievermogen verwacht van alle betrokken partijen. Het boek geeft ook een aantal verschillende manieren voor het non verbaal geven van consent en/of de weigering ervan.
  2. Juliette’s versie van consent laat ruimte voor de associatie van seks, geweld en macht die veel mensen met enthousiasme binnen hun interpersoonlijke relaties halen (BDSM).
  3. De versie van Juliette laat aan mensen die ervoor kiezen om een passieve rol te spelen ruimte voor een diep gevoel van ‘agency’ dat wordt weggenomen door de meer traditionele ideeën over consent.

In die zin in het een meer ‘inclusive’ begrip van consent. Het houdt rekening met de kwetsbaarheden die ontstaan wanneer impliciete of stilzwijgende consent wordt opgenomen als onderdeel van seksueel consent.

Hans West

Literatuur:

Wanneer je hier zelf eens naar wilt kijken:
http://www.academia.edu/28229541/Juliette_A_model_of_sexual_consent


Bij vragen: neem even contact op*

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.