Niet onbelangrijk: BDSM is een hobby

In de discussie of BDSM nou ‘ziek’ is of of dat er minstens zorgelijk naar gekeken moet worden is wel weer een nieuwe stap gezet in de Idaho State University waar een aantal sociologen eigenlijk tot de conclusie is gekomen dat we het stigma van BDSM zouden moeten verwijderen. Het is beter om er naar te kijken als een soort van hobby, een “vrijetijdsbesteding”. Vergelijkbaar bijvoorbeeld met golfen.


Een manier van kijken bepaalt wat je ziet

“Historically, BDSM has long been understood from a psychopathological perspective. (…) In considering the many academic and nonacademic accounts of BDSM, our focus is to suggest that a broad leisure perspective currently offers the best theoretical approach to begin making sense of BDSM” Dr DJ Williams et al

Dat is natuurlijk een beetje raar om BDSM met golfen te vergelijken. Mensen die zich speciaal omkleden met speciaal schoeisel en handschoenen om naar speciale plekken te gaan met een tas vol slaginstrumenten, om daar met elkaar hun hobby te beoefenen… eehhh… uhhmmm, nou ja…

De psychopathologische verklaring BDSM die tot nu toe telkens werd gezocht bij beoefenaars van BDSM (“Wat is er gebeurt in je jeugd dat je ‘zo’ bent”) mogen we gerust los gaan laten, zo stellen de onderzoekers. Er zijn ook mensen die hun hobby als afleiding gebruiken om het anders ondraaglijke dagelijkse leven aan te kunnen… en dan vinden we het ineens best een goed idee. Waarom zou dat bij BDSM anders zijn. Omdat het een seksuelere connotatie heeft?
Als we BDSM als hobby beschouwen kunnen we ook gaan kijken naar de positieve aspecten ervan.

In de nieuwe studie, gepubliceerd in the Journal of Sexual Medicine, ondervroegen Dr. Williams en zijn collega’s 935 BDSM-deelnemers vanuit deze visie.

90% van de ondervraagden vertelden dat BDSM hen een gevoel van persoonlijke vrijheid gaf, -niet verbazend- zei 99% dat het hen plezier en genot gaf, 90% zei dat zij persoonlijke vaardigheden ontwikkelden en even zoveel associeerde het met zelfexpressie, 91% sprak over stress vermindering en 97% zei dat het positieve emoties bracht.

En gezien als hobby komen de overeenkomsten ineens naar voren: het creëren van een gevoel van avontuur en het verminderen van stress, het ontmoeten van gelijkgestemden, het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden.

De onderzoekers suggereerden dat een herindeling wetenschappelijk belangrijk was, omdat het stigma van het seksueel contact weg kan vallen waardoor  BDSM begrepen en onderzocht kan worden als een “legitieme vrijetijdservaring met belangrijke persoonlijke voordelen, vergelijkbaar met skiën, wandelen, fotografie of schilderen”.

“Onze bevindingen tonen, overweldigend, dat BDSM past bij eigenschappen van een gemeenschappelijke vrijetijdservaring, vergelijkbaar met mensen die van golfen, zwemmen en het bijwonen van culturele evenementen houden.”


Persoonlijke overweging

Nou ben ik het er -met anderen*– nog niet helemaal van overtuigd dat BDSM helemaal los gezien kan worden van seksualiteit. Maar ik ben wel blij met het feit dat een nieuw paradigma om naar BDSM te kijken ook ineens meer licht schijnt op de positieve, salutogene aspecten van BDSM en de BDSM-community.
Met name voor mensen die net uit de kast komen is het makkelijker uitleggen dat je een -misschien wat ongebruikelijke- hobby hebt dan dat je iets doet dat tot voor kort in het bijbeltje van de psychiatrie stond opgenomen. En zeker van belang voor de mensen die gediscrimineerd worden om hun voorkeuren.


Bij vragen: neem even contact op*

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.