informatie over het gebruik van klemmetjes in BDSM

Nipple ClampsDe zogenaamde “tepelklemmetjes” zijn pijnlijk …maar daar zijn ze dus voor en dat hoeft op zich natuurlijk niet vervelend te zijn tijdens painplay als je iemand hebt die daar ook van geniet;-)
De hoeveelheid pijn is het sterk afhankelijk van wat voor klemmen je gebruikt, waar op het lichaam je ze zet, en hoe lang je ze laat zitten.
Lees hier verder als je daar meer over wilt weten


Herkennen of een klem meer of minder pijn zal doen

Een klem test je op dat dunne velletje tussen je wijsvinger je je duim. Het is niet een erg gevoelig velletje, en wel lekker dun. Als je er verschillende klemmen op zet, kun je leren inschatten of het een erg pijnlijke klem is of dat het een meevaller is… en ook of de klem er met veel of weinig trekkracht vanaf schiet.
Natuurlijk er de klemkracht, de kracht waarmee de klem de kaken op elkaar houdt. Hoe steviger, hoe pijnlijker.
Je hebt ook klemmen die verstelbaar zijn. Dan zit er bijvoorbeeld een schroefje die de klem verder open zet wanneer je er aan draait. Dan staat er minder spanning op de klem, en dat betekent minder pijn.
De breedte van een klem maakt ook veel uit. Een brede platte klem verdeelt de druk over een groter oppervlak, en is daarmee minder pijnlijk dan een vergelijkbare, maar erg smalle klem.
En een klem met tandjes doet veel meer zeer dan een klem met een glad oppervlak. Het scheelt enorm!


Waar kan je klemmen zetten?

en waar beter niet?..
Knieholte, elleboogplooi, okselholte, wangen, en op pezen zoals je achillespees in je enkel, niet op littekenweefsel en niet op “plekjes” zoals moedervlekken, ontstoken bultjes, andere ongewone bultjes, verse tatoos (dat is minder dan 6 maanden)  etc.
Met common sense kom je een heel eind 🙂

Er zijn heel veel plekken waar je een klem kan zetten. Vaak gaan mensen voor de gevoelige plekjes, zoals tepels, schaamlippen, balzak. Maar heb je wel eens overwogen om een klem te zetten op een oorlel, onderlip, tong, neusvleugel of -tussenschot, wenkbrauw, rug, buik, dijen, armen, vingers, en als iemand er genoeg van heeft: op de voorhuid. En vervolgens iemand een erectie bezorgen. Leuke dingen! ~grijns~
Je kunt een smalle klem ook achter de tepel zetten, als je even aan de tepel trekt. Dit scheelt enorm in hoeveel zeer het doet. Het scheelt ook veel bij gepiercete tepels. Bij een piercing (waar dan ook) wordt het velletje tussen de harde piercing en de klem samengedrukt zodat daar op een klein plekje veel druk ontstaat, dan zal dat extra pijn geven.


Een klem erop zetten

Zorg ervoor dat het velletje dat je te pakken hebt niet te klein is. Hoe minder vel er tussen de klem zit, hoe meer dat velletje te verduren krijgt. Want die klem, die klemt wel!
De techniek is simpel: trek een velletje omhoog tussen duim en wijsvinger en zet de klem erop. Eigenlijk. Je kunt meerdere klemmen achter elkaar zetten, dat staat ook heel vrolijk 😉

Let op met glijmiddel: als de huid glad is, of jouw vingers zijn glad, kan een klem onbedoeld wegschieten. Ouch!


Een klem eraf halen

Timing is cruciaal. Wanneer je een klem op de huid plaatst, wordt het bloed voor een groot deel uit de huid geduwd. Je ziet de huid vaak ook witter worden. Als dit gebeurt, doet dat zeer. Als het eenmaal gebeurd is, dus na een tijdje, voel je het niet meer. Maar die klem zit er nog! En het effect wordt steeds groter, ook al voel je dat niet echt. Wanneer je de klem er af haalt, stroomt het bloed weer terug, en daarmee het gevoel. Ineens. En dit doet pijn! Hoe langer je een klem laat zitten, des te pijnlijker het afhalen is. Hoe lang, dat verschilt sterk per persoon. Kan 20 seconden zijn, kan 2 minuten zijn, of een kwartier etc.
Dat is ook de reden dat je ook altijd net voor (of tijdens) een orgasme de klemmen er af wilt halen. Als je al weer aan het uitrusten bent, en die klem moet er dan nog af… dat is niet fijn.
Mocht een klem per ongeluk teveel zeer doen bij het afhalen, dan helpt het om te knijpen of te duwen met je vingers op de zere plek. En dan heel langzaam loslaten, zodat het bloed langzaam terugstroomt en niet ineens.

Als je een klem eraf trekt of slaat, zonder hem eerst open te knijpen, doet dat dus veel zeer. Het bloed stroomt in één keer terug en de klem zet dan namelijk op het laatst even al z’n klemkracht op een piepklein velletje. Dat is vaak heftig pijnlijk. Dit kan best de bedoeling zijn hoor, maar let erop dat het niet per ongeluk gebeurt. Het is nog veel erger wanneer een klem op het laatst nog blijft hangen ook. Op dat piepkleine velletje… auw dus!


Creatief met klem

Je kunt allerlei creatieve dingen met klemmen, variërend van vrolijk tot gemeen.

 • Je kunt bijvoorbeeld een vibrator tegen de klemmen houden.
 • Je kunt aan of om de klemmen dun touw of linten vastmaken. En dan kun je daar natuurlijk een beetje mee spelen.
 • Je kunt dreigen dat je de klemmen aan het touw er in één keer van af rukt. Dit kan je ook doen, doet heel veel zeer.
 • Je kunt zo een hele rij wasknijpers naast elkaar aan één touwtje zetten zodat je die er in één ker af kan trekken… Als je naar het resultaat kijkt dan snap je waar de daam daarvoor vandaan komt: De “zipper!
 • En als je daar nou van houdt, kun je ook met een zweep klemmen van een lijf af slaan. Ouch!
 • Misschien heb je wel eens een stel klemmen gezien met een kettinkje ertussen. Dit kettinkje zorgt voor extra gewicht aan de klemmen, en ook extra beweging.

Stel je dit voor. Je neemt een stel klemmen die geschikt zijn voor de tepels van -bijvoorbeeld- jouw sub. Met een kettinkje ertussen, dat lang genoeg is om er een gewichtje aan te hangen dat je dan in de mond van jouw sub kan stoppen, of met de tanden vast kan houden.
Mooi plaatje? Moet je nu je sub een kettinkje stappens pijn doen of kietelen, en kijken of het lukt om de mond dicht te houden. Want als het gewichtje en het kettinkje valt… Ouch! 🙂
Iemand laten kruipen met zulke klemmen is ook erg leuk ehhh… gemeen. Omdat het kettinkje dan bungelt en dit geeft interessante vibes door. En je wilt ook niet met je knie op dat kettinkje stappen. Oh, en kan iemand weer even een bengelend gewichtje aangegeven?


Risico’s

Waarom begin je nou gelijk over beschadiging van borsten? Nou omdat tepelklemmetjes nog wel eens op borsten gebruikt worden. En sommige mensen beginnen daar nogal ‘enthousiast’ mee

Op zich kan je niet makkelijk veel verkeerd doen met goede klemmen. Natuurlijk, als je andere grote klemmen van de bouwmarkt op borsten gaat zetten dan kan je ook borstweefsel kapot duwen of melkkliertjes of de melk-kanaaltjes beschadigen. Maar borsten kunnen best wat hebben.
Met name als je de klemmen niet recht op de tepels maar op de tepelhoven zet, dan kan je niet zo heel veel mis laten gaan.
Al zeker als je een beetje blijft communiceren met jouw partner en ze zeker in het begin niet langer laat zitten dan 10 minuten max.

Eigenlijk zijn er twee belangrijke risico’s

 1. Dat je iemand zo veel pijn doet dat het gewoon niet leuk meer is voor die persoon en dat iemand dus niet meer met jou wil spelen. Dat is jammer, want het is toch heel leuk als iemand door jou gebruikt wil worden dus dat contact dat wil je waarschijnlijk wel goed houden.
  Dus zorg er voor dat je binnen het evenwicht blijft waarin het enerzijds niet te saai gaat worden maar vooral dat het niet zo veel pijn doet dat iemand jou niet meer vertrouwt.
 2. Het tweede risico is dat een stukje huid zo lang onvoldoende doorbloed raakt waardoor het van binnen af zou sterven. Nou gebeurt dat niet zo snel -al zeker niet als je communiceert over wat je doet terwijl je het doet- maar toch: laten we even kijken welke dingen daarin meespelen.
  • Hoe gevoeliger de huid is, hoe meer pijn het zal doen als je losmaakt. Dus dat moet je regelmatig even bekijken hoe dat er voor staat. 😉
  • Hoe goed doorbloed is de huid daar wwaar jij de klem neerzet en
  • wat voor soort huid is het?

  De huid van bijvoorbeeld een binnenste schaamlip is gevoeliger en de dunne huid geeft de druk van de klem dus directer door en daar kan je dus een minder lange tijd een klem op laten zitten dan bijvoorbeeld een tepel. Natuurlijk kan je altijd alles stuk krijgen als je te veel pest. Maar meestal die je dit soort dingen toch voor het gezamenlijk plezier.

 3. OK er zijn een paar plekken waar je geen klemmen op moet zetten.
  • Als je een klem zet op de zak van een man moet je op letten dat niet een zaadleider ertussen zit.
  • de enige plek in het lichaam waar spierweefsel direct aan de huid hecht voor de subtiele mimiek

   Je had vast zelf ook al bedacht dat je harde klemmen niet in het gezicht moet zetten (hoewel je op de lippen en de tong best wel gemeen kan zijn) en natuurlijk al zeker niet op de oogleden.

  • in zo’n klein clitorisje zitten twee keer zoveel zenuwuiteinden dan in een hele mannelijke erectie dus daar wil je ook een beetje voorzichtig mee zijn.

Aan de andere kant de eigenschappen van de klem:

 • Hoeveel druk staat er op?
  • Hoe sterk is de veer of
  • hoeveel gewicht is er extra aan gehangen?
 • Hoe groot is het oppervlak van de klem of hoe scherp zijn de randjes.
  Mensen gebruiken wel krokodillenbekjes uit de electronica zaak maar dat zijn best héél (héél!) gemene rakkers die -al ZEKER als je er aan gaat trekken- in de huid kunnen ‘zagen’.

Een grote platte klem, afgezet met silicone of plastic geeft minder directe druk. Een krokodillenbekje met scherpe tandjes heeft misschien niet zo’n sterke veer maar is door de tandjes dus wel weer heel gemeen. Sommige klemmen (zijdeklemmen -ook wel Amerikaanse klemmen of cloverclamps genoemd-) die klemmen harder dicht naarmate je er harder aan trekt… iets om even mee te spelen op dat genoemde huidplooitje (niet de spier) tussen je duim en de basis van je wijsvinger. Dat is altijd een mooi plekje om even te testen wat voor klem of knijper je in je handen hebt.


Maar vooral

De belangrijkste tip: je kan in het begin beter wat voorzichtiger zijn. En zorg dat je jezelf oefent om wèl te blijven praten, om telkens te kijken wat je aan het doen bent terwijl je het aan het doen bent.
Geniet van het genot van de pijn die het doet, dan kan je -als je iemands reacties wat beter hebt leren ‘lezen’- gaandeweg een klemmetje wat langer laten zitten. Maar je kan altijd nog een volgende keer gemener worden en meer de biologische grenzen op gaan zoeken (als je er dus voor hebt gezorgd dat er een volgende keer komt).
Wat je daarbij heel goed kan doen, dat is dat je af en toe de klem even open knijpt waardoor het bloed weer in de huid kan vloeien (pijnlijk) en dan kan je de klem weer op dezelfde plek terugzetten. Als gezegd, dat is natuurlijk extra pijnlijk maar dan is dat tegelijkertijd ook een hele mooie truuk om even te kijken wat je aan het doen was.

Veel plezier met verantwoord spelen met klemmetjes.


Bij vragen: neem even contact op*

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.