Wat betekenen labels en definities in de wereld van Kink?

woorden, termen & labels om te gebruiken


Question

KinkAwareInfo_labelingWaarom een woordenboekje in een site die toch vooral gaat over nieuwe vormen en flexibiliteit in relaties? Is dat niet in tegenspraak met het doel van deze site: mensen in staat stellen om nieuwe gedachten te vormen, nieuwe vormen van relatie te maken?

Answer

Als ik hier definities en labels geef dan kan ik mij goed voorstellen dat een aantal kinksters allergisch reageren op labels in het algemeen.
Gen-X heeft ooit geleerd dat wetenschap belangrijk is en dat labels belangrijk kunnen zijn voor groei omdat zij richting geven. Maar zij hebben ook geleerd van de communicatie medewerkers van de grote bedrijven en van de spindoctors in de politiek dat labels inmiddels vaak geen enkele echte intrinsieke betekenis meer hebben, slechts verkoopwaarde die los staat van intrinsieke waarde. Gen-Y heeft vooral meegemaakt dat met de labels van hun opvoeders ook de beperkende verwachtingen kwamen en daarom ervaart deze generatie labels al snel als een beperking van de persoonlijke ruimte. De huidige generatie heeft gewoon niet zo veel meer met labels en vertrouwt de label-makers ook niet meer. Ze doen gewoon wat voor hen goed voelt en hoe het genoemd wordt dat is eigenlijk vrij oninteressant. Tegelijkertijd lopen ze beschadigingen op -zoals pubers uit iedere generatie- doordat zij situaties instappen waar zij zich niet op hadden voorbereid.


Labels in een niet-gereguleerde sector

Laten we duidelijk zijn: labels in een niet-gereguleerde sector zoals als kinky seksualiteit betekenen natuurlijk ook alleen maar dat er op het internet iemand is die dat zo vond en de moeite nam om het op te schrijven. Er mag worden afgevraagd waarom iemand dat opschrijft en hoe valide die beschrijving is.
Er is nog weinig wetenschappelijke community die de inhoud van termen en labels bewaart. En al zeker in een scene die soms toch bol staat van egootjes, met voorbeelden van “echte Dominanten” (met een hoofdletter natuurlijk) en “echte slaven/slavinnen” (die toch al “zeker best wel zo’n twee hele jaren aan zichzelf durven toegeven dat ze zo zijn”), mensen die de beginner precies vertellen “hoe het echt moet” (zodat de beginners tenminste aan hun eigen verwachtingen zullen voldoen), die groep die laat vooral heel helder zien: een label is wat iemand er van vind…

Waarom dan hier toch zo veel aandacht voor labels?


Labels (Prescriptief of Descriptief)

Toen kink nog iets was dat zichzelf enorm moest verdedigen kreeg je als kinkster vaak De vraag: “Waarom doe je dat?” (met een beetje een moeizame frons tussen de wenkbrauwen).

Prescriptief: met de aard van een voorschrift, voorschrijvend
Descriptief: beschrijvend van aard.

Dan was het prettig om te kunnen zeggen: “omdat ik ‘kinky’ ben.” Zo’n antwoord liet zien dat je een grotere groep om je heen had die “ook zo” was. En daar zat dan ook wel veiligheid in, in een dergelijk label. Een label als “kinkster” was dan vooral prescriptief gebruikt.

“van dat soort mensen kan je verwachten dat…”

Woorden als “kinky” als “vanilla” als “heterofiel”, als “homofiel” of “BDSM” zijn labels
.. en wat betekent dat? Wat mag ik verwachten van die mensen?
Laat ik duidelijk zijn: daarvan mag je verwachten dat het een enorm heterogene groep is die grotere verschillen hebben binnen de groep dan met mensen buiten de groep. Maar toch zijn er een aantal gedragingen die je kunt verwachten, er zijn een aantal dingen die ze doen. En die dingen die ze doen kan je ook labelen…. dan blijken ze kinky dingen te doen. Als je kinkster blijkt te zijn omdat je nou eenmaal kinky shit uithaalt dan kom je dus ook labels tegen maar dan beschrijvend, descriptief gebruikt.

Vraagje: zijn jouw labels eigenlijk descriptief of bedoel je ze prescriptief?


Het gebruik van labels

Labels zijn zowel descriptief als prescriptief. Labels beschrijven wat je doet, ze beschrijven wat mensen doen. En dat is handig als je nieuwe dingen aan het ontdekken bent. Dat is handig om mensen te vinden en om je heen te verzamelen waar je “bij wilt horen”. Zij zijn ook handig als je wilt begrijpen wat je partner doet en wat je kunt verwachten.

Natuurlijk, mensen veranderen voortdurend en belevingen zijn niet altijd wat we er vooral van fantaseerden. Als mens denken wij vooral vaak van te voren iets anders over de dingen die ze zullen gaan voelen als dat het gevoel blijkt te zijn als we iets meegemaakt hebben. Maar als we het gevoel willen hebben om toch met enige sturing in nieuwe situaties te stappen dan is het vaak in een ontdekkingsfase prettig om beschrijvende labels te hebben die beschrijven wat je zou kunnen gaan doen en ervaren. En natuurlijk wordt de ervaring anders dan je had gedacht. Maar zonder het label was je er mogelijk niet aan begonnen.
Het wordt mooi geïllustreerd door de opmerking die in de “People Of Kink” -podcast viel:

“You’ve got to drag women into a swingersclub… and then you find that you have to drag her out of there”

Dit voorbeeld laat ook zien dat het prettig kan zijn voor jouw partners die geen kennis hebben om ideeën te ontwikkelen over zowel jouw gedrag als hun eigen gedrag in situaties. Over de situaties waar zij mogelijk in kunnen komen. Dingen onbesproken laten geeft vaak meer angst dan een beeld hebben van de dingen die kunnen plaats vinden.
Labels en beschrijvingen helpen om verwachtingen af te grenzen. Maar ze helpen ook om verwachtingen te scheppen.
Dat is de reden waarom ik labels zoveel mogelijk descriptief probeer te geven, om de communicatie tussen mensen te bevorderen. De communicatie tussen partners, tussen vrienden (al-dan-niet met benifits), tussen de professional en de klant.

woorden kunnen helpen om richting te geven aan verwachtingen en gedrag en woorden zijn belangrijk om de samenwerking tussen mensen synergie te geven.


Bij vragen: neem even contact op*

Een gedachte over “Wat betekenen labels en definities in de wereld van Kink?

  1. Pingback: Woorden | KinkAware.Info

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.