Hoe herken je het verschil tussen Mishandeling en BDSM? (03)

Dit artikel is onderdeel van een serie…

<<< deel 02deel 04 >>>

Als (para)medicus heb je soms de lastige verantwoordelijkheid om een gesprek te beginnen over tekenen van mishandeling of misbruik… of misschien over seksueel plezier, dat is niet altijd makkelijk te zeggen. Om enige kennis te geven over BDSM (en de gezonde of onhandige elemanten daarin) gaan we in dit artikel iets verder in op het herkennen van (gezonde) BDSM-relaties. Zodat je een gesprek daar over makkelijker kunt voeren.

Wanneer je als behandelaar tekenen van harde seks of vernedering of ongebruikelijke machtsverhoudingen tegen komt dan is het zaak om even te kijken of we dit als gezond/voedend/salutogeen moeten ingeschatten of als ondermijnend/ongezond/zelfs pathogeen.


Kennis over BDSM

SM gebeurt in het kader van een (vaak erotische) relatie. Die context is belangrijk om een goede indruk te hebben over het gedrag. Oog voor het kader waarin dingen gebeuren helpt om adequaat onderscheid te maken, Het is de context die maakt dat klappen verschillen wanneer zij uitgedeeld worden in een georganiseerde bokswedstrijd of tijdens een vechtpartij op straat.

Wanneer je dus vraagt naar de verwondingen/beurse plekken die je zorgen baren en je vermoedt dat zij misschien in een BDSM-spel kunnen zijn ontstaan dan is een belangrijke vraag naar de intentie achter het ‘geweld’.

“zijn die plekken (krassen, schaafwonden) ontstaan in het kader van een BDSM-spel waar je blij of gelukkig van wordt?”

De standaard in de  georganiseerde BDSM gemeenschap is namelijk dat de voorwaarden voor “spel” (dus iets dat tussen mensen gebeurt met grenzen en regels) zijn dat het Safe, Sane & Consensual gebeurt… of minstens met een informed consent over de bestaande risico’s van de handelingen.

Kenmerkend voor handig uitgevoerde BDSM is dus het vooraf doorspreken van mogelijkheden en onwenselijkheden en het meestal gebruik van een “safeword” of “stopwoord”* waarmee de ontvangende partij iedere actie op ieder moment kan stoppen.
Daar kan je dus ook direct naar vragen:

“Zijn deze plekken ontstaan in een spel waarin je een stopwoord of safe woord had?”

Want onder iedere gezonde maar oppervlakkig bekeken schijnbaar ‘scheve’ (BDSM-)relatie ligt natuurlijk een intermenselijke relatie die juist op gelijkwaardigheid berust.


Hoe krijg ik wat ik wens?

Want als je dingen wilt doen met mensen die buiten het ‘normale’ vallen, dan zul je in het gezonde geval dus op zoek zijn geweest naar mensen die jou dat ook gunnen, die jou dat ook willen geven. Wanneer (door de top) gewenst gedrag bij iemand wordt afgedwongen of wordt geforceerd tegen de eigen wensen in, dan is er sprake van misbruik of mishandeling.
Waar je dus een relatie niet altijd zal kunnen beoordelen van een video-opname omdat de beelden zelf misschien heftige beelden laten zien, beelden waarbij dingen lijken te worden afgedwongen en waar mishandeling lijkt te bestaan. Maar als we de voorgaande relatie zouden zien waarin beiden instemmen met de volgende scenes, en wanneer we ook opnames zouden hebben van de “aftercare” (de genegenheid die vaak gegeven wordt door degene die schijnbaar misbruik leek te maken van iemand aan juist die persoon die er op kickte om dit te laten gebeuren), dan komt het middenstuk van de film ineens in een heel andere licht te staan.

SM-partners hebben vaak een grote zorg om ervoor te zorgen dat hun activiteiten zo veilig mogelijk gebeuren, uit liefde voor de onderdanige partij of aalleen al uit de behoefte om dit ‘spel’ vaker te herhalen met dit “willing victem”. Dus ook al kunnen ongelukjes natuurlijk altijd gebeuren: SM voelt voor de ontvanger meest niet zo onveilig als dat het vaak lijkt voor de ongeïnformeerde buitenstaander.

zonder “informed consent” is BDSM geen BDSM, maar is het misbruik.

En het is bijna jammer dat dit nog toegevoegd moet worden maar kinderen kunnen uiteraard nooit volwassen informed consent niet geven, dus zij zijn daarom nooit een onderdeel van een SM-activiteit.


Gesprek over de setting

Wanneer je het noodzakelijk acht om nog wat meer de achtergrond te onderzoeken dan kan je het gesprek sturen naar de setting waarin de blauwe plekken zijn ontstaan die de professional tot alertheid prikkelden. Kenmerkend is bijvoorbeeld de mate van voorbereiding van een ‘spel’ en het is daarmee vaak ook onderscheidend in het verschil BDSM of mishandeling.

  • Start en voorbereidingen: Waar mishandeling vaker wel dan niet vooral wordt ingeleid door alcoholgebruik en meestal een vrij onvoorspelbare start had (anders probeert het slachtoffer de situatie vaak wel te voorkomen), zal een BDSM-sessie vaak herkenbaar zijn aan de -soms uitgebreide- voorbereidingen.
    Dingen als passende muziek die werd opgezet, bondage meubilair, aanwezig glijmiddel, boeien met zachte randjes en andere speeltjes voor volwassenen laten vaak de gezamenlijke voorbereiding al wel herkennen.
  • Zeker wanneer er sprake is geweest van opleiding in technieken, van workshops en monitoring door ervaren BDSM-ers (op openbare feesten ook wel Dungeon Monitors genoemd) dan is er zeer waarschijnlijk sprake van een BDSM-setting geweest die deze laesies veroorzaakt hebben.

    Ook al ziet het er oppervlakkig gezien niet zo uit: de pijn die tijdens een SM-spel wordt gegeven, die wordt o.h.a. met veel zorg toegediend.

  • Gebruikt materiaal: Ook het gebruikte materiaal laat bij BDSM-spel vaak al wel zien dat geprobeerd wordt om noodsituaties te voorkomen. Boeien met schakels die snel open kunnen, een schaar om touw snel te kunnen losknippen als het te veel knelt, dat zijn dingen die je bij mishandeling niet snel tegen zult komen terwijl een misbruiker eerder gebruik zal maken van angst en intimidatie om het slachtoffer in toom te houden en zich niet bezig zal houden met snel los schietende ogen of haken.
  • Noodsituaties: Ook wanneer er noodsituaties zijn ontstaan zal het bij een gezonde BDSM-relatie eerder de dominant zijn die 112 belt dan het slachtoffer. Terwijl een dader niet snel zelf zal bellen, bij mishandeling belt meestal het slachtoffer.

Dit artikel is onderdeel van een serie…
in het volgende deel ga ik kort in op misbruik en mishandeling

<<< deel 02deel 04 >>>

Bij vragen: neem even contact op^

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.