Hoe herken je het verschil tussen Mishandeling en BDSM? (04)

Dit artikel is onderdeel van een serie…

<<< deel 03 – deel 05 >>>

Als (para)medicus heb je soms de lastige verantwoordelijkheid om een gesprek te beginnen over tekenen van mishandeling of misbruik… of misschien over seksueel plezier, dat is niet altijd makkelijk te zeggen. Daarom gaan we hier iets verder in op het herkennen van misbruik en mishandeling zodat je beter kunt herkennen wanneer harde seks of vernedering of ongebruikelijke machtsverhoudingen een kwestie van smaak is en wanneer het zaak om in gesprek te gaan naar de vraag of dit als gezond/voedend/salutogeen moet worden ingeschat of als ondermijnend/ongezond/zelfs pathogeen.


Het herkennen van misbruik en mishandeling

Aan de ene kant hebben we aandacht besteed aan het herkennen van BDSM, aan de andere kant is het goed om ook aandacht te hebben voor het herkennen van misbruik en mishandeling want -als eerder gezegd- dit kàn ook voorkomen binnen BDSM-relaties.

“Een gewelddadige relatie is er een waarin een aanzienlijke fysieke, mentale of emotionele schade is toegebracht, niet van tijdelijke aard, en niet duidelijk gecompenseerd door positieve en liefdevolle ervaringen over een lange periode.” – louise, 1997

 • Misbruik, mishandeling (in het kader van huiselijk geweld) kun je veelal herkennen als een patroon van agressie en machtsverschuiving naar één kant in de relatie waarbij vaak sprake is van een aantal aspecten die elkaar aanvullen en versterken:
  • lichamelijke mishandeling,
  • seksueel geweld,
  • emotioneel en verbaal geweld

  Je kunt hiernaar kijken als aparte entiteiten maar veelal is het handiger om ze eerder te zien als ‘tools’ om een gewenste machtsverschuiving in de relatie te bereiken dan op zichzelf staande problemen. Misbruik en mishandeling zijn onderdeel van een serie van verschillende gedragingen die die verschuiving in het machtsevenwicht laten ontstaan. Dit zou ook kunnen gebeuren binnen (ongezonde) BDSM-relaties.

  Misschien belangrijker dan de vraag “is dit misbruik, is dit mishandeling?” is waarschijnlijk de vraag “ben je blij in dit leven, in deze relatie?” of misschien “krijg jij de macht en de aandacht in deze relatie om een gelukkig leven te leven?”

 • Planmatigheid: Er is bij misbruik ook vaak een zekere mate van planmatigheid te herkennen.
  • Al bij de start: “Target selection” is een belangrijk punt waar aan je misbruik aan kunt herkennen: iemand die niet zo stabiel in zijn/haar vel zit of iemand die toch al niet zo sterk in een community is ingebed (N.B. even wat extra aandacht voor de mensen die dus nieuw in de BDSM-scene komen en nog niet zoveel mensen zijn tegengekomen, dat zijn mensen die meer makkelijker kunnen worden afgeschermd en in een positie kunnen worden gebracht waarin zij misbruikt kunnen worden).
  • Misbruik kan je ook herkennen aan de manier waarop een relatie actief slijtage kan aanbrengen aan iemands identiteit en aan iemands grenzen en wensen. Door de gewenste relationele aandacht alleen te geven altijd in combinatie met de ongewenste grensoverschrijdingen (grooming) of door te dreigen met direct fysiek gevaar, of met het verlies van de gewenste aandacht of (financiële) of sociale mogelijkheden (dreiging) zie je dat de dader z’n zin krijgt.
   Soms wordt ook in de BDSM-scene vergeten dat dergelijke patronen ook binnen ongezonde BDSM-relaties kunnen optreden en dat daarbij het niet uitmaakt of iemand ‘onderdanig’ of ‘dominant’ is. Alle partijen kunnen ten prooi vallen aan deze strategieën, ook de dominant.
   Intimidatie en het ondermijnen van het zelfwaarde-gevoel om daarmee een positie te verkrijgen (in de ogen van het slachtoffer) waardoor iemand doet wat gewenst wordt zonder al te veel tegen te stribbelen.
  • Veelal is misbruik ook te herkennen aan het actieve ondermijnen van de contacten met andere mensen buiten de relatie. Wanneer u opvalt dat de persoon in kwestie min-of-meer afgesloten wordt van anderen dan is dit wel een zogenaamde “red flag” voor een minstens onhandige, mogelijk zelf ongezonde relatie. Als contact met familie wordt ondermijnd, contact met vrienden en vriendinnen wordt ondermijnd, contact met collega’s en/of studiegenoten wordt ondermijnd, o.a. als contact met mede-BDSM-ers wordt ondermijnd door de partner dan mag er bij u als kink aware professional een rood lampje gaan branden. (lees eventueel over: de diverse “red flags” in BDSM-relaties*)
  • Je ziet dat schuld en schaamte vaak een rol spelen in het misbruik en intimidatie in een relatie. BDSM-partners hoeven niet met schuldgevoelens te manipuleren naar elkaar. Ze zijn gewoon gelukkig en tevreden over de dingen die gebeuren.
   Maar het inzetten van schuld en schaamte is vaak ook een manier om de slachtoffers de mond te snoeren zodat het patroon verder kan blijven gaan. Opmerkingen als: “wie denk je dat ze gaan geloven, jou of mij met mijn (maatschappelijke / scene) positie?” of “stel dat jij zou zeggen dat je door mij misbruikt wordt, wat denk je dat de mensen (in de scene) zouden zeggen?”
 • Een vraag kan ook zijn naar de reactie van de partner toen het slachtoffer aangaf te genieten of juist niet te genieten (beiden kunnen voorkomen bij zowel de reactie op misbruik -bijvoorbeeld om e.e.a. zo kort mogelijk te laten duren- en bij BDSM -antwoord iemand vanuit de spel-werkelijkheid of vanuit de onderliggende mens-laag-?
  Verkrachters en sociopaten geven namelijk aan dat het voor hen geen effect heeft of juist maakte dat de ervaring minder opwindend werd in het geval het slachtoffer van de aanval heeft genoten of daardoor opgewonden raakte. SM-ers geven juist aan, dat ze stoppen als hun partner niet van het spel geniet. Als degene die de handelingen verricht inderdaad een asociaal mens is, dan is de prognose slecht. Maar als er sprake is van een slecht opgeleide of slecht geïnformeerde SM-er, dan kan training van sociale vaardigheden en BDSM-theorie zeer succesvol zijn.

“Handelingen toegebracht aan een persoon zonder hun vrijwillig gegeven consent.”
Leather Leadership Conference III, Statement on Abuse, San Francisco, April 16-18, 1999


Dit artikel is onderdeel van een serie…
in het volgende deel vat ik verschillen overzichtelijk samen

<<< deel 03deel 05 >>>

Bij vragen: neem even contact op^

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.