Hoe herken je het verschil tussen Mishandeling en BDSM? (05)

Dit artikel is onderdeel van een serie…

<<< deel 04terug naar 01 >>>

Als (para)medicus heb je soms de lastige verantwoordelijkheid om een gesprek te beginnen over tekenen van mishandeling of misbruik… of misschien dus over seksueel plezier, dat is niet altijd makkelijk te zeggen.
Om het gesprek daarover te stroomlijnen tot slot een overzichtje waarin BDSM tegenover Misbruik/Mishandeling wordt geplaatst om een beter idee te krijgen over de verschillen.


Samenvattend

Natuurlijk zijn er verschillen van mening over BDSM maar onderzoek laat steeds meer zien dat de verwachtingen van veel behandelaars niet bewaarheid bleken. Wanneer we over dit soort onderwerpen een open gesprek willen aanknopen met onze clientèle dan is het wezenlijk om enigszins feeling te hebben voor de verschillen tussen BDSM en misbruik of mishandeling:

 BDSM  Mishandeling en misbruik
Bij BDSM wordt impliciet of expliciet informed consent gegeven aan de scène door alle partijen. bij misbruik en mishandeling wordt geen toestemming gevraagd of gegeven.
Onderhandelen gebeurt vooraf aan een BDSM-scene om te bepalen wat wel en niet zal gebeuren Bij misbruik en mishandeling bepaalt slechts één persoon wat er zal gebeuren.
BDSM is gebaseerd op wederzijds onderliggend respect Mishandeling en misbruik zijn uitingen van gebrek aan respect
In BDSM kan gecontroleerde erotische pijn en/of vernedering bijdragen aan wederzijdse plezier. Mishandeling is een vorm van out-of-control fysiek geweld en misbruik een persoonlijke of emotionele degradatie van het slachtoffer.
Iedereen die betrokken is bij de BDSM scène draagt zorg voor de behoeften, wensen en grenzen van de anderen. Bij misbruik en mishandeling wordt geen zorg meer besteed aan de behoeften, wensen en grenzen van de misbruikte persoon.
Een BDSM-spel is een gecontroleerde situatie. Mishandeling en misbruik is een out-of-control situatie.
Bij BDSM kan de bottom gebruik maken van een stopsignaal dat hen in staat stelt om de scène te stoppen op elk moment dat ze dit nodig vinden voor relationele, fysieke of emotionele redenen. De persoon die misbruikt of mishandeld wordt kan niet stoppen met wat er gebeurt.
BDSM het over het algemeen een manier van liefhebben op een alternatieve manier. Mishandeling en misbruik is kwetsend en  schadelijk (uiteindelijk voor beide partijen) en heeft vaak meer te maken met gevoelens van angst en boosheid.
BDSM gaat over het opbouwen van een vertrouwensrelatie tussen twee geïnformeerde volwassenen die seksuele expressie mogelijk maakt. Misbruik en mishandeling zijn beiden een vertrouwensbreuk tussen een iemand met meer (zelf verkregen) macht/autoriteit en degene die minder macht (over) heeft.
BDSM bouwt eigenwaarde op door als mens de eigen seksualiteit te omarmen. Mishandeling en misbruik verbrijzelt en vernietigt een persoon en het gevoel van eigenwaarde
Na een BDSM scène die goed verlopen is het doel dar alle betrokkenen zich goed voelen. Na een episode van misbruik of mishandeling, voelen in ieder geval slachtoffers (en vaak ook de daders) een slecht gevoel
De mensen in de BDSM-scene zijn voorzichtig met alcohol of drugs tijdens een spel. Alcohol of drugs worden vaak gebruikt voor, en vormen vaak een opmaat tot herhaling van misbruik.

In de hoop bij te hebben gedragen aan een goed gesprek met uw cliënten, patienten,
Hans West

Mocht u vragen hebben: neem even contact op^


Dit artikel is onderdeel van een serie…
in het vorig deel ga ik kort in op misbruik en mishandeling

<<< deel 04 – terug naar 01 >>>

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.