Kink staat nog steeds in de DSM-5

Kink staat nog steeds in de DSM-5

Ik quote hier uit een van de whitepapers van Boom uitgevers en wel de laatste alinea van de
Belangrijkste wijzigingen van DSM-IV naar DSM-5*

Parafiele stoornissen

Een overkoepelende verandering ten opzichte van de DSM-IV is de toevoeging van extra beloopspecificaties bij de classificatiecriteria van alle parafiele stoornissen: “in een gecontroleerde omgeving” en “volledig in remissie”. Met deze specificaties kunnen de belangrijke veranderingen in de situatie van de betrokkenen worden aangegeven. In de DSM-5 zijn parafilieën niet noodzakelijkerwijs psychische stoornissen. Er is een onderscheid tussen parafilieën en parafiele stoornissen.

Een parafiele stoornis is een parafilie waar de betrokkene op dit moment zelf onder lijdt, of die een beperking oplevert in zijn of haar functioneren, of een parafilie waarbij het bevredigen ervan anderen persoonlijk leed, risico of schade heeft veroorzaakt.

Een parafilie is een noodzakelijke voorwaarde, maar is op zichzelf niet voldoende voor de classificatie parafiele stoornis, en een parafilie die op zichzelf staat is niet automatisch een reden voor klinische zorg.
Er is een onderscheid aangebracht tussen parafilieën en parafiele stoornissen, maar de basisstructuur van de classificatiecriteria zoals die sinds de DSM-III-R heeft bestaan is ongewijzigd. Voor de DSM-5 is voorgesteld dat betrokkenen die zowel aan criterium A als aan criterium B voldoen, nu de classificatie parafiele stoornis toegekend kunnen krijgen. De classificatie wordt niet toegekend aan betrokkenen wier symptomen voldoen aan criterium A maar niet aan criterium B, dat wil zeggen aan mensen die wel een parafilie, maar geen parafiele stoornis hebben.

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.