Positie bepaling: Therapie, Coaching & Counseling door Kink Aware Professionals

positiebepaling

Het lijkt inmiddels realistisch om ervan uit te gaan dat “kinky seksualiteit” niet een aandoening is en dus niet ‘genezen’ hoeft te worden. Het gegeven dat er onder kinksters ongeveer evenveel psychologische en psychiatrische klachten blijken te zijn als onder het landelijk gemiddelde maakt het ook onwaarschijnlijk dat een niet-gebruikelijke oriëntatie een gevolg is van een psychiatrische aandoening of van life-events maar dat het een identiteit is op basis van geaardheid, van socialisatie en van persoonlijke keuzes.
Op deze manier bekeken vraagt een “niet gewone” seksualiteit dus niet om bezorgdheid of behandeling. Andere vormen van seksualiteit zijn -met al hun voor- en nadelen- een mogelijkheid om levenskwaliteit te ervaren, ook al is het mogelijk verder hel-le-maal niet “jouw persoonlijk kopje thee”.
Ook trouwens als de kink van jouw klant wèl naar jouw smaak is (of misschien moet ik zelfs zeggen: juist als dat zo is), dan vereist de professionele mentaliteit van een kink aware behandelaar/begeleider dat afstand wordt genomen van de persoonlijke ‘preferences’ en dat de ruimte wordt gelaten om jouw klant dingen zelf uit te laten vinden. Natuurlijk kan jouw persoonlijke ervaring bijdragen aan informeer consent maar ook het recht om in een persoonlijke zoektocht de nadelen te mogen ervaren van bepaalde keuzes kan -binnen geaccepteerde grenzen- gezond zijn en verantwoordelijkheid ontwikkelen.

Kennis van zaken

Wanneer behandelaars meer kennis van zaken hebben en minder (ver)oordelend staan ten opzichte van verschillende seksuele vormen, dan kan de band met de patiënt/cliënt verbeteren (een belangrijke voorwaarde voor behandeleffect).
Vaak zal het onderwerp minder aan bod hoeven te komen en kan er meer aandacht worden besteed aan zaken die onderliggend zijn aan de problematiek en hoeft de patiënt/cliënt minder tijd te besteden aan uitleg, waarmee de behandeltijd efficiënter kan worden gebruikt.
Ook is het dan mogelijk om op een adequatere manier met patiënten/cliënten op zoek te gaan naar efficiënte copingstrategieën voor de specifieke problemen die ze binnen hun vorm van seksualiteit en relatie(s) tegen kunnen komen.

Een punt van aandacht is -zeker bij mensen die nog maar net op onderzoek zijn in de wereld van kink- dat de specifieke kennis van de behandelaar op een gebied wat iemand lang (voor zichzelf) geheim heeft gehouden en met seksuele lading is overgoten de behandelaar in een positie kan brengen waarin sterke overdrachtsgevoelens op hem geprojecteerd worden. Hier bewust mee omgaan en hier zelf ook (kink aware) supervisie bij zoeken kan belangrijk zijn om deze gevoelens in de hand te houden.

 

verdere informatie

Wanneer u verdere informatie wilt, gaarne contact opnemen: via het contactformulier*

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.