Wat is BDSM?

Artsen Therapeuten Coaches Verpleging Groepswerk


Wat is BDSM?


De letters in BDSM staan voor Bondage, Discipline, Dominantie/Submissie, Sadisme en Masochisme in sadomasochistische zin.

Seks of geaardheid

Volgens Wikipedia is BDSM een seksuele voorkeur. Er zijn echter ook mensen die geen seksuele handelingen verrichten tijdens hun SM spel dus mogelijk lijkt BDSM meer te zijn dan een seksuele voorkeur. Zoals de homofiele geaardheid waarschijnlijk ook verder gaat dan het specifieke plezier aan de seksuele handelingen.
Een BDSM-‘geaardheid’ bestaat voor veel mensen ook naast seks en krijgt ook aandacht in het leven zonder seksuele handelingen of seksuele opwinding.
Hoewel bij oppervlakkige benadering natuurlijk de fetish en het pijnspel van het sadomasochisme op de voorgrond lijkt te staan, wetenschappelijk onderzoek laat zien dat niet pijn maar macht de kern is van BDSM. Anders verwoord gaat BDSM over waarschijnlijk veel meer over overgave.
Het is ook niet een “seksuele voorkeur” die “normale seks” onmogelijk zou maken. Slechts 5-11% van de BDSM-ers hebben geen gewone “vanilla”-seks meer naast hun SM-spel.

In gewone, “vanilla” seks wordt er gespeeld met lichamelijke en emotionele opwinding. Het BDSM spel heeft meer mogelijkheden. Lichamelijk kan het gaan over pijn, ongemak, en seksuele opwinding. Lichamelijk kan het gaan over de ervaring vastgebonden te zijn en niet langer in staat om zelf te bepalen wat er gebeurt.
Ook het emotionele veld is breder: gevoelens van macht, machteloosheid, angst, schaamte, vernedering maar ook opwinding, intimiteit, geborgenheid, trots, zorgzaamheid, dienstbaarheid.
Het kerneffect is overgave en een gevoel van flow en geluk dat voor beide kanten van het “spel” een roesachtige high kan geven (voor de onderdanige, of masochistische of sub-kant wel bekend als “subspace”, voor de dominante of sadistische kant wordt wel “domspace” beschreven).
Onderzoek laat zien dat het effect van BDSM op een relatie de gevoelens van intimiteit tussen partner vergroot.

In een spel is een verdeling van rollen tussen de dominant (top) en de sub (onderdanige/bottom). Bij sommigen worden de rollen ook omgedraaid (switch). Donimant, sub en switch zijn ook namen voor de geaardheid van personen binnen de BDSM.
Aan de buitenkant lijkt de dominant alle macht in handen te hebben. Dit is maar beperkt waar. Er is altijd sprake van wederzijdse toestemming en een dominant kan alleen handelen binnen de grenzen van zijn sub. In dat opzicht is hij dienstbaar en ondergeschikt aan de gevoelens van zijn sub.

Onderliggende consensus

Het is de onderliggende consensus over de ongelijkheid die het verschil maakt tussen “zieke” relaties en “gezonde” relaties.
Onderliggend bestaat bij BDSM een relatie waarin beide gelijkelijk verantwoordelijkheden hebben voor die relatie -die voor beiden bevredigend moet zijn-.
Wanneer er geen sprake is van wederzijdse overeenstemming en toestemming (consensus) is er geen sprake van BDSM. Handelingen buiten deze consensus zijn feitelijk mishandeling en (seksueel) misbruik.

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.