“A-seksueel” (“A-spectrum”)


A-seksualiteit is de meest gehoorde poot van het zogenaamde “a-spectrum” (a-sexual, a-romantic & a-gender). De kern hierbij is dat deze mensen niet de gevoelens ervaren die voor 99% van de mensen nogal duidelijk aanwezig zijn. Dat maakt a-seksuelen soms ook wat minder duidelijk aanwezig waardoor zij wel worden aangeduid als “the invisible orientation”.
A-seksuele mensen zijn dus het tegenovergestelde van de zogeheten allo-seksuelen (de 99% van de mensen die wel een vorm van seksualiteit voelen in welke richting dan ook: homo, hetero, bi). Evenzogoed zijn er mensen die a-romantic zijn, dus niet allo-romantic, mensen die dus geen gevoel van romantische liefde voelen voor iemand ├╝berhaupt. Er zijn gewoon geen vlinders in de buik te voelen voor deze groep. Mensen die a-gender zijn die hebben niet het gevoel mannelijk, vrouwelijk of iets daartussenin te zijn. Allo-gender mensen kunnen zich dus mannelijk voelen, of juist vrouwelijk, of zij voelen zich juist als iemand tussen mannelijk en vrouwelijk in. A-gender mensen hebben gewoon geen gevoel bij hun gender.

Onderzoek naar a-seksualiteit is nog niet veel gedaan (2016) maar waarschijnlijk is ongeveer 1% van de mensen a-seksueel. Van a-seksuele mensen wordt wel gezegd dat hun lichaamslengte vaak iets korter zou zijn en dat er meer vrouwen a-seksueel zouden zijn dan mannen. Maar helemaal helder is dit nog niet. Iets duidelijker komt naar voren dat mensen uit het a-spectrum significant minder alcohol drinken. Waarmee niks is gezegd over oorzaak of gevolg.


Nota Bene

Wanneer je bij a-seksuele mensen hard aandringt op seks, zoals dat soms gebeurt in onze cultuur, dan weegt dat zeer waarschijnlijk zwaarder (soms zelfs traumatischer) dan voor allo-seksuele mensen. Bij sommige a-seksuele mensen gaat dit nog wat verder.
Zij zijn zoals dat heet “sex-repulsed”: zij staan niet neutraal tegenover seksualiteit, want alleen al het idee van het hebben van seks geeft een gevoel van walging. Het kan zijn dat deze mensen wel kunnen kijken of luisteren naar seks tussen anderen maar het idee daaraan mee te doen voelt afstotelijk.

Misverstanden

Mensen uit het a-spectrum krijgen nog wel eens de vraag:
“Hoe kan je nou weten dat je a-seksueel bent als je het nog nooit geprobeerd hebt?” En gelukkig hebben al die vraagstellers ook allemaal zelf homoseks een paar keer uitgeprobeerd. Want hoe kun je immers weten of je geen homo bent zonder het wat te hebben uitgeprobeerd (..) :-S

Er is ook wel een idee van a-seksuele mensen dat zij frigide en koud zouden zijn, zelfs robot-achtig. Dat is niet waar. Relaties kunnen wel degelijk warm zijn en vol met cuddles and hugs en samen kijken naar leuke plaatjes van poesjes en hondjes en unicorns.

Het is makkelijk om er dan maar van uit te gaan dat a-seksuele mensen alleen vriendschappen kunnen onderhouden en geen relaties maar a-seksuele mensen kunnen heel goed non-seksuele relaties hebben en daarbij is er een groot verschil tussen vriendschap en een a-seksuele relatie. De angst dat mensen “altijd alleen zullen blijven” is voor mensen die ‘allo-‘ zijn misschien begrijpelijk. Maar mensen uit het a-spectrum hebben wel degelijk vriendschappen, dat is een heel ander gebied van gevoelens. En regelmatig komen ook polyamorie relaties voor, platonisch met “allo’s” waarbij deze dan de seksualiteit en soms romantiek bij anderen beleeft. Het is soms ingewikkeld voor a-seksuele mensen om in te voelen wat hun partner in de relatie mist. Hoewel zij gaandeweg wel ontdekken dat hun gevoelsleven verschilt van veel andere mensen is snappen toch altijd weer iets anders dan invoelen.

Wanneer je meer wilt weten:

 

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.