“Awkwardness”

feeling Awkward


Een Engels woord in een verder vooral Nederlands woordenboek?
Daar heb ik voor gekozen om dat ik eigenlijk niet een goede vertaling voor dit woord kon vinden, een woord dat zo belangrijk is voor zowel het versieren van partner(s) als voor het verrijken van je seksuele pallet.
“Lastig” heeft zo’n “moeizame” bijsmaak, en bij “onhandig” lijkt het meer te gaan over handelingen in plaats van een ongewoon, beetje sociaal angstige, enigszins schaamtevolle gevoel dat het woord “awkward” zo duidelijk omschrijft.

Want “feeling awkward” dat is waar het om gaat. Het is een gevoel dat vrijwel zeker ontstaat bij het voorstellen van de dingen die jij leuk zou vinden om te doen. Het is een gevoel dat ontstaat als we uit onze comfort zone stappen, als we dingen gaan benoemen die eigenlijk wel spannend en eigenlijk wel eng zijn, waarschijnlijk ook een beetje schaamtevol en waarschijnlijk ook best persoonlijk omdat de kicks van kink nou eenmaal persoon zijn. En natuurlijk zijn we bang voor afwijzing, sowieso als menselijk zoogdier.
De angst om afgewezen te worden op jouw persoonlijke seksualiteit, die is behoorlijk sterk bij mensen. Ook omdat we maatschappelijk gezien toch ook graag doen alsof we allemaal heel erg goed weten “hoe het zit” (terwijl veel van onze kennis vooral gebaseerd is op branieverhalen, op porno en op de eigen ervaring van de dingen die we hebben aangedurfd -zo veel weten we helemaal niet-). Onze twijfels op seksueel gebied overschreeuwen we vaak zo hard en bot dat je alleen al aan de manier van lachen kan horen hoe moeilijk we dat vinden. En dat het niet alleen maar gaat om plezier maar dat we seksuele stappen vooral niet zetten uit de angst om afgewezen te worden voor onze kinks.

Nota Bene

Het doel van sex-positieve benaderingen zou niet moeten zijn dat mensen geen awkwardness voelen. Het doel zou waarschijnlijk vooral moeten wezen dat mensen dat gevoel leren omarmen als een eerste stap op weg naar een nieuw niveau van (seksueel) functioneren. De opwinding onder de angst, de hoop dat het goed zou kunnen uitpakken en straks hartstikke spannend zou kunnen worden, dat zit allemaal in en onder dat gevoel van awkwardness.
Seks heb je namelijk samen en omdat het in onze cultuur niet “normaal” is om het over seks te hebben zul je vertrouwd moeten raken met het gevoel van awkwardness dat je zult hebben als het voor het eerst over jouw kinks hebt.

Embrace the Awkward!

Dat is een tip die je als coach of therapeut vaak zult geven. Niet gelijk het paternalistisch obligate “daar hoef je jezelf toch niet voor te schamen”… Natuurlijk voel je jezelf awkward als je iemand voor het eerst vraagt om voor je over de grond te kruipen, of om je te slaan, of om samen naar een swinger-club te gaan, of om anaal gelikt te worden… (om maar even een paar vrij normale awkward wensen op te noemen)… Maar als je er niet om vraagt dan gebeurt het zeker niet.

Coaching zal er vaak eerder over gaan: “natuurlijk voel je jezelf awkward, en je doet er ook verstandig aan om te zeggen dat je dat voelt -dat maakt het vaak voor jezelf beter te behappen en voor jouw partner makkelijker te verteren- maar het is dus inderdaad wel het gevoel dat je zult voelen als jij jouw partner(s) vraagt om nieuwe stappen te maken met jou op seksueel gebied, als je ze vraag om jouw kicks en kinks beter te bevredigen.”

Je kunt gewoon niet nieuwe seksuele voorstellen doen zonder de eerste stap van de awkwardness… en het aardige is: de volgende keer is het iets minder…


Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.