“Breathplay” (aka “Breathcontrol”, “Ademcontrole” of “erotische asfyxie”)

Breathplay / Breath-control

Een van de ‘hardere’ vormen van S/M en D/s (edgeplay) is “breathplay” of erotische asfyxie (klassieker geschreven als “asphyxie”). Door de Dom(me) de controle te geven over het vermogen te ademen of niet ademhalen door de onderdanige kan de dominant spelen met opwinding doordat dat het zuurstoftekort een duidelijk versterkte beleving van seksuele gevoelens kan geven en kan spelen met behoorlijk primaire angstgevoelens en zelfs (dreigende) bewusteloosheid.
Dit is natuurlijk wel één van de duidelijkste manieren om letterlijk te spelen met macht -het kernpunt van BDSM-.

Breathplay komt in veel vormen en mengvormen, het kan variëren van een hand half over de mond tijdens een vrijage, via het gebruik van zakken of maskers over het hoofd (d.i. “bagging”) tot wurgen met handen of touw (uiteraard binnen tevoren besproken grenzen) om de adem te benemen (d.i. “choking”) of om de bloedcirculatie naar het brein te verstoren (d.i. “blood-choke”).

Er zijn dus grofweg drie vormen van breathplay te onderscheiden

  1. Het de onderdanige onmogelijk maken om verse lucht in te ademen door te zorgen dat er geen verse lucht kan worden ingeademd (bijv. hand over de mond, facesitting, een afgesloten masker of “bagging”)
  2. door de doorstroming in de keel af te knijpen (a.k.a. “choking”)
  3. door te voorkomen dat zuurstofrijk bloed naar de hersenen kan stromen (a.k.a. “blood choke”) met “grepen” of “klemmen” op de hals.

Ook autoerotische vormen van breathplay komen voor maar dit is vooral af te raden omdat hier regelmatig slachtoffers door vallen.

Nota Bene
Het toepassen van breathplay geeft een grote (gezamenlijke) verantwoordelijkheid. Met name de laatste twee vormen van breathplay zijn namelijk niet echt 100% veilig uit te voeren.
Breathplay is namelijk zonder meer risicovol. Niet voor niets valt het onder “edgeplay”.

De mate waarin is telkens weer een punt van discussie. In de medische literatuur wordt er geschat dat 1:1.000.000 mensen wereldwijd overlijdt aan erotische asphyxie. Zeker in een autoerotische vorm is het gevaarlijk omdat degeen die de verwurging toepast natuurlijk ook degene is die hem ondergaat en als je halverwege de verwurging bewusteloos raakt dan is er natuurlijk niemand om je los te maken. Daar kan je slimmigheden voor verzinnen maar die oplossingen blijken dan soms toch niet helemaal te werken waardoor mensen iets anders wegglijden dan bedacht en zichzelf verwurgen aan bijvoorbeeld een deurknop omdat zij niet meer de kracht op kunnen brengen in hun armen om de trek van het koord om de nek op te vangen.
Jay Wiseman beschrijft o.a. de risico’s en problemen uitvoerig.
http://www.jaywiseman.com/SEX_BDSM_Breath_Closing_Argument.php

Nou vereist de volledigheid natuurlijk te vermelden dat het sinds jaar en dag volledig normaal is om bijvoorbeeld bij judo-lessen elkaar met diverse arm- en been-“klemmen” de halsslagaders dicht knijpen tot bij de tegenstander “het licht uit gaat”. Dit gebeurt letterlijk duizenden keren per week over de hele wereld en je hoort weinig van ongelukken op dit gebied.
Dus voorzichtigheid is op z’n plaats (aandacht voor plaques en puntbelastingen, zeker bij “aderen op leeftijd”) maar ongenuanceerd demoniseren heeft ook weinig nut op de lange termijn. Het zou bijvoorbeeld jammer zijn als je als KAP breathplay in al haar vormen zou gaan veroordelen als levensgevaarlijk. Maar het is wel belangrijk dat mensen geïnformeerd de risico’s leren (h)erkennen, daar realistisch naar kijken, de technieken niet onterecht op één hoop worden gegooid en er over spreken met hun partner(s) zodat vanuit consent en verantwoordelijkheid gewerkt wordt en er geen nodeloze ongelukken gebeuren.

Advertenties

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s