“Coerced consent”

“Coerced consent”

Dit “afgedwongen consent” is net één graadje subtieler dan “Forced consent*
In de definitie van “coerced consent” draait het er om dat de ontvangende partij wel degelijk “ja” zegt tegen de dingen die zij/hij zal ondergaan in het aanstaande spel/scene. Maar dit pas na manipulaties door de actieve partij. Soms is er ook sprake van een ‘oneerlijkheid’ ten opzichte van zichzelf in de ontvangende partij omdat zij -slecht geïnformeerd- het idee hebben dat zij dingen zouden moeten doen om “erbij te horen”.
Het is goed om na te gaan of er werkelijk sprake is geweest van consent of dat er sprake was van “coerced consent”. Coerced consent is herkenbaar aan de manipulatie en emotionele dwang (juist ook buiten het spel) om iemand schijnbaar ‘vrijwillig’ “ja” te laten zeggen tegen dingen. Het was geen “ja!” dat van harte op tafel kwam, maar een “(t)ja”, vaak zelfs na een paar “nee”‘s. Juist het instemmen met dingen zonder dat er sprake is van een eigen wens om iets dergelijks te onderzoeken of te doen, Juist dingen doen zonder dat er sprake is van een duidelijke gun-factor naar de andere partij(en), daar kon wel eens sprake zijn van “coerced consent”.

Dit komt ook juist ook regelmatig voor bij mensen die net in de scene komen kijken (overigens zowel aan de onderdanige/sub kant als óók aan de dominante/top kant van het spectrum). Enerzijds hun gebrek aan kennis en anderzijds hun behoefte om erbij te horen zijn nogal eens de basis voor situaties waarin zij zich min-of-meer ‘gedwongen’ voelen tot het doen van handelingen waar zij achteraf géén goed gevoel bij hebben.
Weinig subtiel maar duidelijk is een zinnetjes als: “een echte sub die (s)likt!” (overigens ook aan menig beginnend domina verteld). “een echte sub wil de zweep minstens uitproberen!”…
Zinnetjes die mijns inziens bij de Red Flags* horen.


zie voor meer info over consent:


Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.