“Closet” (out of the) / “Kast” (uit de)

uit de kast komen/
coming out of the closet


“Uit de kast komen” of “coming out of the closet” betaken het verbreken van een geheim dat vaak jarenlang bewaard is. Niet zelden was de omgeving daar al enigszins van op de hoogte, hoewel mensen ook geschokt kunnen reageren.

Wanneer iemand kinky blijkt te zijn dan heeft de omgeving -anders dan de persoon in kwestie- nog geen tijd gehad om zich fatsoenlijk te informeren en te oriënteren. De enige informatiebronnen zijn de sensatieverhalen op TV en de angstige fantasieën van mensen die door desinformatie of seks-negativiteit in de wereld geholpen worden.

Wanneer iemand beslist dit geheim te verbreken naar de omgeving (of een selectie daaruit) dan is de eerste reactie vaak niet per sé positief door de schrik van de omgeving. Maar omdat het moment van uit de kast komen meestal zo lang “opgebotteld” heeft gezeten en omdat de eerste reactie van de omgeving vaak meer zegt over hun eigen angsten dan over de persoon die uit de kast komt, komt die eerste schrikreactie op een emotioneel gevoelig moment lang niet altijd goed terecht bij iemand die ein-de-lijk heeft toegegeven te zijn wie hij/zij eigenlijk is. Verwachtingsmanagement is belangrijk in deze om dit in goede banen te leiden.

voor jouw omgeving is het nieuws net 30 seconden oud

Nota Bene

Het is vaak verstandig om dit proces van uit de kast komen goed te begeleiden om onnodige (emotionele) schade te voorkomen bij de persoon in kwestie of diens omgeving.

Leesvoer

3 regels voor het moeilijk gesprek om uit de kast te komen
 

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.