“Conversion Therapy” #Nota Bene

Conversion Therapy


“Conversion Therapy” en het eufemisme daarvan “Reparative Therapy” of “Heroriëntatietherapie” is een zogenaamde ‘therapie’-aanpak die homoseksuele en biseksuele mensen zou moeten ‘converteren’ naar heteroseksuele mensen. Dit is een schadelijke aanpak die leidt tot veel extra klachten. Deze zogenaamde therapie-vorm, die met name in joods/christelijke hoek gevonden wordt, gaat ervan uit dat homoseksualiteit een “ziekte” is die (vaak met hulp van het Geloof) ‘genezen’ zou kunnen worden. Vaak wordt er middels confrontatieve en oordelende strategieën geprobeerd te kijken welke zogenaamd ‘ziekmakende factoren’ er waren in de jeugd of in de opvoeding die er ‘verantwoordelijk’ voor zou zijn dat iemand “aan deze ziekte leidt”.


Geschiedenis

De Entlösung uit de tweede wereld oorlog vinden we toch hopelijk allemaal verschrikkelijk. De roze driehoek uit de Duitse kampen helpt ons hopelijk herinneren hoe veel moeite onze cultuur heeft gehad met het accepteren bestaan van homoseksualiteit (en tot welke ‘oplossingen’ wij als westerse cultuur bereid waren). En gelukkig zijn ook de lobotomie en de chemische castratie, die in dit soort “therapeutische gemeenschappen” wel gebruikelijk waren als ‘behandelvorm’ voor homofiele gevoelens, rond de jaren ’80 wel verlaten.
De “aversive therapy”-aanpak waarbij bij jonge homoseksuele mensen werd geprobeerd om negatieve (aversieve) gevoelens te creëren bij homoseksualiteit o.a. door homo-erotische beelden te combineren met chemisch opgewekte misselijkheid of elektroschokken (denk aan Clockwork Orange), die ‘therapie-aanpak’ is in de jaren ’90 pas los gelaten. De zogenaamde “prayer and group support” die de persoon als ‘zieke’ centraal stelde, dat is een vorm van psychologische therapie-terreur die door officiële instanties en verzekeraars eigenlijk pas verlaten is in de jaren 2000. En het is erg genoeg dat deze soms trouwens in 2016 nog steeds wordt gepropageerd door mensen die er moeite hebben om homoseksualiteit als gelijkwaardig te accepteren.


Nota Bene

Dat het grootste gedeelte van verantwoorde behandelaars inmiddels begrijpt hoe zinloos het is om een geaardheid te proberen te behandelen alsof het onhandig gedrag is, dat betekent nog niet dat dit overal ook echt is doorgedrongen.

Ook al is inmiddels homoseksualiteit uit de DSM gehaald, deze vraag blijft wel overeind staan voor andere geaardheden.

Onder andere ook door het vinden van biologische verschillen tussen het homoseksuele brein en het heteroseksuele brein laait de discussie toch weer op (zie onder andere in een reformatorisch blad uit 2012* waar nog steeds wordt geprobeerd om “houvast te geven” in de “heftige en verwarrende zoektocht die gevoelens van verliefdheid, fascinatie, opwinding en twijfel” geven bij “jonge mannen en vrouwen”. Dit dan bijvoorbeeld ‘naar aanleiding van’ het werk van psychiaters Bazemore, Wilson en Bigelow die eigenlijk vooral zeggen dat een seksualiteit iets is dat niet alleen maar vanuit vanuit biologie of keuzes kan worden ‘verklaard’, dat het niet zwart-wit is maar “fluent” en geschaald (eigenlijk zoals we dat sinds Kinsey* -1938- al weten).

Zorgelijk is m.i. dat nog steeds juist het gegeven dat seksualiteit slecht vast te pinnen is dan weer gebruikt wordt om homoseksualiteit te gaan ‘behandelen’ en dat niet de wonderlijke neiging om iets vloeibaars te willen vast spijkeren als neurotisch (en behandelbaar) wordt gezien.

Dat ook Swaab -die het radicale verband tussen brein en beleving beschrijft- tegen zijn zin de discussie wordt ingesleept met argumentaties als “hij heeft niet gezegd dat het niet zo is”, dat laat wel zien hoe sommige mensen ook na al die jaren nog de neiging blijven houden om homoseksualiteit te demoniseren (opdat je het vervolgens uit mag drijven).

Zie voor literatuurverwijzingen ook op wikipedia*

Advertenties

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s