“Emotionele Monogamie”

Emotionele Monogamie


“Ik hou alleen van jou” kan absoluut oprecht worden uitgesproken terwijl iemand ondertussen wel degelijk met andere mensen seksueel contact heeft. Dat is voor mensen soms lastig te begrijpen. Zowel wanneer het openlijk gebeurt als wanneer het en stiekem -cheating- karakter heeft.
Het gevoel dat je nummer één voor iemand bent, geeft een emotionele monogamie weer. Hierdoor voel je je bijvoorbeeld niet bedreigt wanneer je partner meer tijd met collega’s doorbrengt dan met jou. Het gevoel dat je kunt zijn wie je bent zonder dat je iets achter hoeft te houden en je jezelf klein mag voelen, kan een emotionele band geven die voelt als emotioneel monogaam terwijl er mogelijk toch feitelijkheden zijn die iemand niet vertelt omdat hij/zij van jou houdt en je niet van streek wil maken.

Ook hier is weer de vraag: Als een stel alleen emotioneel monogaam willen zijn, wat betekent dat dan precies? Welke verwachtingen horen dan daar bij?

Een emotioneel monogame band kan voor mensen erg belangrijk zijn om op andere manieren ruimte te kunnen geven aan hun partner.