“Grenzen” (“harde grenzen” en “zachte grenzen”)

Grenzen


Grenzen zijn zowel in polyamorie als bij BDSM van belang. In de onderliggende gelijkwaardige relatie bij BDSM heeft iedereen persoonlijke grenzen op verschillende gebieden. Dat zijn persoonlijke grenzen: dingen die hij of zij beslist niet wil ervaren of (laten) doen.

Het hebben van persoonlijke grenzen geldt zowel voor de sub (onderdanige) als de Dom(me)!

In de onderhandelingen daarover moet dat duidelijk worden gemaakt (waarbij ook een ‘sub’ duidelijk mag(moet) maken wat voor hem/haar echt ontoelaatbaar is want dat zijn de grenzen waarbinnen een Dominant zal moeten blijven in het BDSM-spel.
Datzelfde geldt ook op het gebied van (polyamoreuze) relaties of swingen: er zijn dingen die je misschien ergens wel wilt of die je jouw partner gunt maar die je echt niet aankunt of die je verwacht maar nauwelijks aan te kunnen.
Het is belangrijk om dergelijke grenzen voor jezelf (en/of van jouw partner) onder ogen te zien en te bespreken

Nota Bene


Hierbij wordt vaak een verschil aangebracht tussen zogenaamde “harde grenzen” waar echt absoluut rekening mee gehouden zal moeten worden omdat het overschrijden daarvan eigenlijk ineens het karakter kan krijgen van aanranding of verkrachting kan krijgen. Een zogenaamde “harde grens” geeft aan wat wel en absoluut niet mag of kan plaats vinden.
Zogenaamde “zachte grenzen” zijn grenzen waar men eigenlijk niet zo maar overheen wil gaan maar die nog wel “negotionable” zijn. Misschien zelfs dingen die “ergens ook wel spannend” zijn maar tegelijkertijd ook “wel heel erg” en daarmee eng… en wel weer spannend.
Bij een zogenaamde “zachte grens is wat ècht niet mag en kan minder duidelijk en mag er eventueel over deze grens ‘heen’ gespeeld worden door de dominant. Een zachte grens hoeft niet strikt gehanteerd te worden. Het kan onderdeel van het spel zijn om deze met mate te overschrijden en deze grenzen “op te rekken”, zowel fysiek als emotioneel.
Het is begrijpelijk dat je goed in staat zult moeten zijn tot (non-verbaal) communiceren voordat je zachte grenzen zult overschrijden.

voorbeelden

Voorbeelden van grenzen zijn:

  • grenzen aan intimiteit (bijv. blijven slapen of zoenen op de mond)
  • grenzen van pijn (of soorten van pijn)
  • grenzen van vernedering
  • seksuele grenzen (safe seks is meest een harde grens)
  • schaamte, of hygiënische grenzen

e.e.a. is afhankelijk van persoonlijke ideeën en ervaringen en de band die ervaren wordt met de partner.

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.