“Jaloezie” en “afgunst”

Jaloezie en Afgunst


Wanneer we beter kijken naar “jaloezie” dan blijkt het vaak eigenlijk een gevoel dat voortkomt uit angst voor verlies. Het kan ook een gevoel zijn dat kan ontstaan vanuit onzekerheid over jezelf (erg populair om het zo te labelen), of het kan een gevoel zijn dat iets zegt over de relatie. Misschien is het eigenlijk ook wel een gevoel dat gewoon bij relaties hoort.
Natuurlijk is het politiek correct om te zeggen dat “jij dat niet hebt in jouw relatie” of dat jouw klanten dit gevoel niet zouden horen te hebben in hun relatie. Maar mogelijk is het emotioneel realistischer om ons niet te snel van slag te laten brengen en eerst eens te onderzoeken of het gevoel van jaloezie eerder iets zegt over onszelf of juist over de relatie.
Ook de afwezigheid van jaloezie is niet alles zeggend. Misschien behoort iemand inderdaad tot de beperkte groep die nooit jaloezie voelt, misschien behoort iemand tot de groep die het niet waarneemt (wenst te nemen). Maar in ieder geval is het zo dat veruit de meeste serieuze swingers en polyamoreuze mensen aangeeft dat zij deze emotie met regelmaat tegen komen.

Nota Bene

Sterker nog, wanneer we zien hoeveel monogame relaties sneuvelen door deze emotie dan is de gedachte dat “jaloezie” of in ieder geval de gedachte dat jouw partner het beter zou kunnen hebben bij een ander, iets dat de meeste mensen met een relatie tegen zullen komen op de momenten dat zij niet zo lekker in hun vel zitten.
Mogelijk is het emotioneel realistischer om ons niet te snel van slag te laten brengen en eerst eens te onderzoeken of het gevoel van jaloezie eerder iets zegt over onszelf of juist over de relatie.
In die zin lijkt het eerder een emotie waar je mee om moet leren gaan -monogaam of polygaam-, binnen jezelf en/of in de relatie, dan dat je ‘m zou moeten kunnen voorkomen.

Voor alle duidelijkheid: soms is het ook een volkomen terecht gevoel dat nou eenmaal ontstaat bij disbalans in de relatie (als namelijk een ander krijgt wat jij ook graag zou hebben) en in deze gevallen lijkt het belangrijk om jaloezie op opbouwende wijze te kunnen bespreken binnen de relatie.

Lees ook

Polyamorie en jaloezie”*

Naar aanleiding daarvan: Afgunst

Afgunst ontstaat al gauw wanneer je het idee hebt dat jou dat wordt onthouden omdat de ander het krijgt. (…en wanneer je dan de woede en het venijn gaat projecteren op de derde die krijgt wat jij wilde hebben, dan is dat meestal een slechte strategie om te krijgen wat jij wilde hebben)
Afgunstig zijn op een ander is vaak eerder een manier om je niet met je eigen onzekerheid en jaloezie te hoeven bezig houden.


Advertenties