“Monogamie”

Monogamie


“Monogamie” gaat ervan uit dat je één huwelijk hebt (in dit leven) zonder dat je daar andere partners naast zou hebben (uit het Grieks: monos = enkel, gamos = huwelijk waarbij natuurlijk het huwelijk een instituut is dat is ontstaan in de tijd dat de gemiddelde levensduur 45jaar was).
“Monogamie” heeft ook vaak de andere betekenis van een relatievorm (niet per sé huwelijk) die zodanig vorm heeft gekregen dat beide partners uitsluitend met elkaar een seksuele relatie hebben. Hier staat de seksualiteit meer voorop (seriële monogamie wanneer meerdere monogame relaties elkaar opvolgen)

Nota Bene

Nou is monogamie natuurlijk makkelijk toegezegd, maar vaak verdient “monogamie” toch nog wel wat extra aandacht (zeker wanneer we serieus nemen dat het uiteindelijk toch echt maar een klein percentage is dat een monogaam huwelijk volhoudt en dat er dan ook nog binnen deze monogame huwelijken problemen ontstaan juist over monogamie. Kijk bijvoorbeeld eens naar aspecten als:

  • Activity Monogamy
  • Emotionele Monogamie
  • Sociale Monogamie
  • Seksuele Monogamie

Over monogamie in het dierenrijk valt ook nog veel te zeggen. Neem het voorbeeld van de hoog geroemde monogamie van de zwaan en de pinguïn (ook al blijft het wonderlijk dat we onszelf in het dierenrijk ineens met vogels beginnen te vergelijken en niet met nader gelegen diersoorten als apen). Nu genetisch onderzoek betaalbaar is geworden blijkt heel duidelijk: dieren kunnen sociaal monogaam leven… maar wanneer we kijken naar de genen dan blijken ook zwanen en pinguïns allerminst seksueel monogaam.

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.