“NRE” (New Relationship Energy)

NRE (New Relationship Energy)


“New Relationship Energy” is de energie die je voelt, wanneer je een nieuwe partner ontmoet en onderzoekt en geniet. Het sterke gevoel dan van spanning, erotische lading dat nou eenmaal verbonden kan zijn met de start van nieuwe romantische relaties. Heerlijk om van te genieten maar belangrijk om rekening mee te houden en over te communiceren.

Een dergelijke “verliefdheid” kan een belasting zijn voor de oorspronkelijke relatie. Natuurlijk zie je jouw partner opbloeien maar als eerste partner voel je ook wel dat dit genot van buiten jullie relatie komt. Dat kan bedreigend voelen, dat kan jaloezie geven die de relatie compliceert.
Het kan aan de andere kant ook zijn dat juist het genieten van jouw partner (zie compersie) door de verliefdheid in de nieuwe relatie een katalysator is voor het gevoel voor elkaar in de oorspronkelijke relatie.

Maar het is wel verstandig om aan beide kanten van de relatie een beetje rekening te houden met deze verliefdheid. Door de nieuwe energie en de roze bril van de verliefdheid wordt de beoordeling van de relaties wat lastiger. En door de dwaasheid die nou eenmaal een beetje bij verliefdheid hoort kunt je soms dingen doen waar je achteraf spijt van zou kunnen krijgen.Aan de andere kant is het natuurlijk ook niet per sé leuk als zij voor jou haar joggingbroek niet meer uittrekt terwijl zij voor een ander leuke jurkjes begint te dragen of als hij zich voor jou niet meer scheert, terwijl hij voor een ander glad en geurend het pand verlaat.

Verliefdheid heeft het een beetje in zich om “the new shiny” belangrijker te vinden dan de relatie die je al hebt… Besteed aandacht aan je vertrouwde partner.

Nota Bene

Er is her-en-der nogal debat over de vraag of dit niet gewoon over verliefdheid gaat. Deze auteur is de mening toegedaan dat NRE wel degelijk hetzelfde is als “verliefdheid” omdat het er eigenlijk alle kenmerken van heeft.
Maar die term op zichzelf is voor sommige mensen bedreigend en zorgt voor extra jaloezie terwijl de term NRE dan minder emoties oproept en het gevoel makkelijker kan laten bestaan. Daarom zie je mij ook regelmatig de term “NRE” gebruiken in  bestaande relaties als het voor mensen wel bedreigend voelt als een partner “verliefdheid zou voelen voor een ander”.

Een gedachte over ““NRE” (New Relationship Energy)

  1. Pingback: Vertrouwen door veto… Is dat vertrouwen? #polyamorie | Kink in de Relatie: Kink Aware Coaching

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.