“Parafilie”

Parafilie


Parafilie is een verzamelnaam van een grote groep seksuele gedragingen of seksuele fantasieën die in de psychiatrische literatuur (nog) worden beschouwd als afwijkend van de heersende norm (DSM V) en zelfs ziek (DSM IV). Dat een ‘ziekte’-beeld mede cultureel bepaald wordt, dat zien we aan dingen die als afwijking bekend hebben gestaan en inmiddels geaccepteerd zijn als anders-maar-niet-ziek. Voorbeelden zijn homofilie en “Drapetomania” (the mental illness that caused slaves to run away)

Not Bene

Parafiliëen lopen uiteen van voor seksuele prikkels die misschien niet volledig aan de norm van “gewoon” (in de zin van regelmatig voorkomend) voldoen maar die werkelijk niemand kwaad doen. Zaken als fetishisme op leer, lak of rubber).
Aan de andere kant worden ook risicovolle en beschadigende gedragingen en fantasieën die het eigen leven of het leven van anderen kunnen bedreigen of die de (geestelijke) gezondheid van anderen beschadigen tot “parafilie” gerekend (of dit dan onder parafilieën moet vallen of onder andere persoonlijkheidsproblematiek lijkt minstens discussie waardig.)

Juist deze enorm grote diversiteit onder deze ene vlag maakt dat het makkelijk wordt om in discussies over “anders dan gebruikelijke seksualiteit” alle parafilieën als “ziek en gevaarlijk” weg te zetten war de discussies onterecht negatief kleurt.

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.