“Pijnprikkel”

Pijnprikkel


Punt bij overschrijding waarvan de sterkte van een prikkel zo groot wordt dat ie als pijnlijk wordt waargenomen. Dit niveau zal van persoon tot persoon verschillen en ook bij één persoon verschillen in de ene of in de andere situatie.
Een lage pijngrens wil zeggen dat iemand een prikkel snel als pijnlijk zal ervaren zodat die persoon weinig pijn lijkt te kunnen hebben. Een hoge pijngrens betekent dat iemand veel prikkels kan accepteren die door een ander waarschijnlijk als pijnlijke zouden worden ervaren. Niet dat de pijnlijke prikkels niet pijnlijk zijn maar zij worden als “goede pijn”, als “zoete pijn” ervaren in plaats van een prikkel die “te veel was”.

Nota Bene

Meer vertrouwen in, of invloed en controle op de situatie zal de pijngrens waarschijnlijk verhogen. Angst en onvoorspelbaarheid zal de pijngrens verlagen.
Endorfine door een gestaag opbouwen van de intensiteit en het bieden van voorspelbaarheid (regelmaat) in de pijnlijke prikkels zal samen met het geven van een haalbaar doel (adrenaline) het vermogen om pijn te integreren waarschijnlijk verbeteren. Betrouwbaarheid (safewords*) en een onderliggend respect voor het incasseringsvermogen van de sub verhoogt zeer waarschijnlijk de pijngrens. Onregelmatige en onvoorspelbare prikkels (adrenaline) verlagen de pijngrens meestal.


 

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.