“Polygamie” (“Polyandrie” & “Polygynie” & “Bigamie”)

“Polygamie”


Polygamie: Een vorm van huwelijk dat het toestaat om als vrouw meerdere mannen of als man meerdere vrouwen te trouwen. Deze laatste vorm (ook wel “Polygynie”) is de meest bekende vorm van polygamie. De eerste vorm heet “Polyandrie” (nl.wikipedia.org/wiki/Polygamie).

  • Polyandrie:Een huwelijkse vorm van één vrouw met meerdere echtgenoten tegelijkertijd (ook wel “veelmannerij”). Het is de minder bekende vorm van polygamie (nl.wikipedia.org/wiki/Polyandrie)
  • Polygynie:Een vorm van huwelijk dat het toestaat om als als man meerdere vrouwen te trouwen. Dit is de meest bekende vorm van polygamie. De term is afkomstig van de Griekse woorden “poly” (veel) en “gune” (vrouwen). De Nederlandse term klinkt minder sympathiek en wordt vaak wat oordelend gebruikt: “veelwijverij”. (nl.wikipedia.org/wiki/Polygynie)

Dit wordt ook wel aangeduid met “Bigamie” en dit is vaak een aanduiding in de zin van een (wettelijke) veroordeling van relatievormen waarin iemand meerdere partners heeft (bijvoorbeeld wanneer iemand heeft geprobeerd met meerdere mensen te trouwen wordt dit als illegaal aangeduid in veel Westers gekleurde culturen).

Advertenties

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s