“Relationship Anarchy”

Relationship Anarchy (polyamorie)


Relationship Anarchy (R.A. -ook in Nederland regelmatig met de Engelse term aangeduid) is een manier van denken over relaties waarin een mens wordt gezien als individu, volledig vrij om de relaties aan te gaan die zij op een bepaald moment willen en waar zij voor kiezen. Zij willen zich niet langer laten bepalen door de maatschappelijke heteronormatieve beelden en idee├źn over relaties, vaak met monogamie als uitgangspunt. Het idee is om in vrijheid op ieder moment kunnen kiezen wat er bij je past.

toelichting

Contacten krijgen hier ook niet meer een karakter (en dus waardering) van “partner-of-niet” want er is in RA juist veel nadruk op de spontaniteit en vrijheid waarmee verschillende vormen van relaties kunnen worden gestart en dat contacten kunnen worden losgelaten als dat zo voelt. Geen enkele relatie zou moeten worden aangegaan of blijven bestaan vanuit plicht of verplichtingen (m.n. de ge-eikte ‘relationship escalator’). Verschillende vormen van relaties kunnen serieel of paralel worden gestart en contacten kunnen ook weer worden losgelaten als dat zo voelt. Relaties kunnen meer of minder seksueel, platonisch of romantisch zijn van aard, meer of minder commitment hebben, verschillend zijn in intensiteit.
RA wordt gevoed door de overtuiging dat als iedereen zichzelf blijft, open en eerlijk met elkaar communiceert en doet wat goed voelt, dan zal de relatie vanzelf het pad kiesen die het beste is.

Een kritiek is dat het concept van “vrijheid” dat gekozen wordt soms veel gebaseerd lijkt te zijn op afwezigheid van commitment.

Leesvoer:

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.