“Marquis de Sade” (Donatien Alphonse François)

Marquis de Sade


De filosoof en schrijver ‘markies Donatien Alphonse François de Sade’ (Marquis de Sade, geb. Paris, 2 Juni 1740, d. 2 dec. 1814) is bekend geworden door zijn gedetailleerde beschrijving van sexuele lichamelijke kwellingen.
Vooral naar dit aspect van zijn werk is veel (justitiële) aandacht gegaan en zijn maatschappijkritiek is daarmee nogal op de achtergrond geraakt (uiteindelijk is hij in de Bastille gegooid).
Sommige lezers stellen dat het de Sade er in de erste plaats om te doen zou zijn geweest om de hypocrisie van de ‘nette burgerij’ aan de kaak te stellen. Dit zou ook verklaren waarom er destijds zo’n éénzijdige aandacht is voor de seksuele aspekten van zijn werk (wat het makkelijker maakte om hem te verketteren en er niet verder over te hoeven nadenken).
Het is zeker zo dat hij gedeeltelijk de S/M fantasieën van veel mannen en vrouwen verwoordt. Maar hij trekt het juist iedere keer gaandeweg zo ver voorbij het moreel verantwoorde dat een deel van hetgeen hij schrijft inderdaad de naar hem genoemde term “sadisme” verdient omdat iedere vorm van consent.
 

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.