“Secundaire partner”

‘Secundaire’ partner


Deze term veroorzaakt nogal wat discussie in de poly-community, en is voor sommige mensen zonder meer schofferend. Het is voor sommige mensen ook de aanleiding om te kiezen voor Relationship-Anarchy als relatievorm.

In de zogenaamd “gestructureerde” of “hiërarchische” non-monogame relaties is er sprake van één relatie die belangrijker is, meer op de eerste plek komt te staan. Dit kan zijn door de emotionele band (intimiteit/commitment), en ook door de praktische banden en andere rollen zoals de leefsituatie (gezamenlijk hypotheek) of de verantwoordelijkheden (denk aan ouderschap). Dat maakt dat deze partner wordt aangeduid met “primaire partner” wat de andere partners dus “secundair” zou maken.

Nota Bene

Daar hebben sommige mensen werkelijk geen enkel probleem mee (ook los van eventuele BDSM-rolverdelingen), andere mensen worden toch echt niet graag als “secundair” gezien. Ook de term “bijman” of “bijvrouw” ligt voor sommige mensen gevoelig.
In een soort van ‘poly-(tieke) correctheid’ wordt daar nogal eens omheen gepraat door de term “niet-primair” te gebruiken naar de persoon in kwestie toe.

Een ander punt is dat iemand een secundaire positie kan krijgen in het liefdesleven van iemand doordat bijvoorbeeld werk of studie de “primaire” positie innemen in het leven van deze persoon.

Een aandachtspunt is hierbij natuurlijk wel dat je er over na kan denken in hoeverre liefdesrelaties zich in de praktijk laten structureren en wat deze structuur dan in het dagelijks leven zou moeten betekenen als er toch geen mogelijkheid is om regelgeving af te dwingen.
taalgebruik::

  • “Zij is de secundaire partner van X (maar zo wordt zij niet graag genoemd)”
  • “Hoe is het voor jou om de niet-primaire partner te zijn in deze relatie?”

 


 

Advertenties

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s