“Stopwoord” (“Safeword”)

Stopwoord (Eng. Safeword)


Binnen BDSM spel is het gebruikelijk dat er een stopwoord of stopgebaar (als de onderdanige niet in de gelegenheid is om te praten) wordt afgesproken door alle partners voorafgaande aan het SM spel, om te voorkomen dat het spel of bepaalde handelingen te ver gaan voor de beide(!) partij(en).
Hierin wordt de gelaagdheid van de BDSM-relatie ook weer duidelijk omdat iemand dus in staat is om alle kwellingen of vernederingen direct te laten stoppen als onderdanige (ook wel “submissieve”, ook wel “passieve”) partij.
Veelgebruikte voorbeelden zijn: “genade” en “stop” (niet per sé handig als je samen een scene wil uitleven waarin je als dominante partij ‘jouw’ sub rustig om genade wilt kunnen laten roepen zonder dat het spel ineens hinderlijk wordt gestopt). Dan zijn stopwoorden als “het wordt zuur” of “azijn” prettiger zodat de onderdanige partij zich helemaal kan verliezen in het spel en alles kan zeggen wat hem/haar voor de mond komt. Een groot voordeel van stopwoorden/safewords als “stop” en “genade” is aan de andere kant wel dat mensen, als zij overmand door emoties niet zo veel zinnigs meer kunnen bedenken over het algemeen wel “stop” weten te zeggen.


Nota Bene

Stoplicht-analogie

Tussen de regels gaf ik het al aan.
Het is handig om verschillende niveaus in ‘stop’-woorden aan te brengen. Veel gebruikt is de stoplicht analogie waarbij er een verschil is tussen oranje: “even stoppen voor overleg” en rood: er is iets onverwachts gebeurd, of “er voor vandaag even helemaal klaar mee zijn”. Erg prettig kan het ook zijn om “groen” te gebruiken om de start van een spel aan te geven:

Zij: “groen?”

Hij “groen!!!”

Openbare playparties

Op algemene play-parties worden “rood”, “oranje” (en soms ook wel “groen”) ook vaak gebruikt. Sommige feesten gebruiken “genade” of soms zelfs “stop”. Overleg even met de Dungeon Master want je wilt niet dat jullie spel ineens gestopt wordt omdat je in het vuur van het spel per ongeluk iets zegt dat als party-stopwoord geldt.

Heftige of nieuwe scenes

Het kan verstandig zijn om bij heftige scenes of nieuwe dingen even terug te schakelen op “stop”. Als iemand overmand door emoties bijvoorbeeld als er nieuwe spelelementen, nieuwe martelwerktuigen, of ineens andere partners in het spel worden geïntroduceerd, als er nieuwe ‘martel’ werktuigen zijn aangeschaft of als er met heftiger vernedering of edge-play achtig spel (bijvoorbeeld rape-play) Sommige mensen, bijvoorbeeld in een langdurende TPE of een 24/7 relatie zijn niet meer gewend om met stopwoord te spelen. Toch raden wij wel aan om -voor onvoorziene situaties- stopwoorden af te spreken (die dan hopelijk helemaal niet gebruikt hoeven worden).
praten, herrie – oplossingen
Een ander aandachtspunt is stopwoorden terwijl iemand een gag in heeft en/of in het donker wordt gespeeld (clickers, buzzers en belletjes doen wonderen) of als een spel plaats vindt in een feestruimte met onregelmatig licht en 115 decibel muziekvolume (lampje?).

Commentaar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.